Dinkelbröd med frön

Från Nyhetsmorgon

Dinkel ger fylligt, kraftigt och smakrikt bröd. Dessutom innehåller det gott om proteiner och fibrer.

Dinkelmjöl är malda dinkelkärnor utan skal. Mjölet är lättsmält och rikt på protein.

20 augusti 2008
Visa mer
2h

Du behöver

  • 0,5 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm havssalt
  • 1 stor riven morot
  • 2 msk flytande honung
  • 13 dl dinkelsikt mjöl
  • 1 dl blandade frön till dekorering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp fingervarmt vatten (37 grader) i en stor bunke eller i skålen på en matberedare. Smula ner jästen i vattnet och rör om tills den löst sig.
  3. Tillsätt olivoljan, saltet, moroten och honungen.
  4. Arbeta i mjölet efterhand och arbeta sedan degen cirka 10 minuter i matberedare på låg hastighet, eller för hand några minuter längre. När man bakar med dinkel ska degen vara ordentligt klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska.
  5. Låt degen jäsa i 40 minuter.
  6. Klä en brödform med bakplåtspapper i botten. Lägg i degen och strö frön ovanpå. Jäs i ytterligare 20 minuter.
  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter. Lyft upp brödet ur formen och knacka på undersidan av brödet, låter det ihåligt så är det klart.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept