Sushi

Från Nyhetsmorgon

Toppningen och fyllningen vi använde under Nyhetsmorgon var Salmalax, Kungskrabba, Hästfilé, Judasöra, Blomkålssvamp, Rostad pilgrimsmussla, Salmalaxskinn, Serranoskinka, Kapris och Yamasa soja.

Sushizu
Detta är en marinad som går att spara i en snygg liten glasflaska. Behöver ej stå kallt. Det är lättare att göra en större mängd marinad som går att spara så att man kan spontankoka ett ris då och då. Ris
Det finns mängder med olika sushi-rissorter. Gå till din lokala asiatiska butik och fråga vad de har för ris att erbjuda. Självklart är det roligt ifall riset kommer från Japan, men det finns även mycket bra att tillgå från andra delar av världen.

Kolla hur Yann och Pontus gjorde i Nyhetsmorgon här!

7 februari 2013
Visa mer

Du behöver

Sushizu (sushirismarinad)

  • 1,65 l risvinäger
  • 1,5 kg socker
  • 370 g salt

Nigiri (2 st)

  • 2 st salmalaxskivor à 10 - 15 g
  • 25 g sushiris
  • 1 knivsudd wasabi

Makirulle (1 st)

  • 135 g ris
  • 1 st noriblad (torkat sjögräs)
  • Fyllning, t ex gurka eller sallad

Gör så här

  1. Sushizu (sushirismarinad)
    Samtliga ingredienser värmes upp i en gryta. Det får ej koka, men socker och salt ska lösas upp så att vätskan blir klar.
  2. 2-2,5 deciliter sushizu till 1 liter okokt ris brukar man räkna. Då riset varierar i tjocklek och längd bör man smaka sig fram till hur du själv vill ha det.
  3. Fyll upp en skål med vatten för att fukta händerna. Glöm ej att i vattnet har man alltid 50/50 vatten och risvinäger, detta för att desinficera.
  4. Sushirulle
    Koka riset efter anvisning, blanda sen i Sushizun och låt svalna.
  5. Använd en kökshandduk eller bastmatta när du rullar din Futomaki(stor sushirulle som sen skärs i mindre bitar).
  6. Lägg ditt noriblad på bastmattan och bred ut ett tunt lager av risblandingen över hela arket. Du kan lämna 2 cm tomt högst upp för att lättare kunna fästa ihop rullen när du rullat den.
  7. På 1/3 av risbädden lägger du din fyllning i en sträng. Sen är det bara att börja rulla och limma ihop med lite vatten.
  8. Dela rullen med en vass och gärna blöt kniv.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept