Sommarkantareller med rökt sik och lökcreme

Du behöver

  • 1 fileead sik
  • 1 purjolök
  • rökspån
  • 400 g sommarkantareller
  • 1 hackad scharlottenlök
  • 0,5 kg gul lök, skivad
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • champagnevinäger
  • en 50 g bit lagrad prästost
  • 3 st små färskpotatisar
  • 1 l olja till fritering
  • Plockad krondill

Gör så här

  1. Lägg sikfileerna buk mot buk och rulla in i plastfilm. Baka av i ugnen till siken har en innertemperatur på 42 grader,låtden sedan svalna. Ta sedan av plasten och rök siken sedan i en ABU-rök i ca. 10 min.
  2. Plocka purjolöken blad för blad, koka den mjuk i saltat vatten. Rulla in siken i purjo bladen.Koka den skivade gullöken i gräddmjölk så det precis täcker. Koka till löken är helt mjuk, sila av löken noga. Torka sedan löken på en plåt i ugnen i ca 1 timme på 80 grader rör om med jämna mellanrum. Mixa löken helt slät i en matberedare, smaka av med salt och peppar samt champangnevinäger.
  3. Skiva färskpotatisen tunt och låt den ligga och dra i saltat vatten innan den friteras i oljan som ska vara 150 grader. Ansa kantarellerna och stek dem i rapsolja avsluta med en klick smör och den hackade scharlottenlöken smaka av med salt och peppar. Låt rinna av i ett durkslag.
  4. Lägg upp allt på tallriken och hyvla över den lagrade prästosten samt nyplockad krondill.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept