Potatisssoppa med eldad lax

Från Nyhetsmorgon

Laga en värmande god potatissoppa med eldad lax, svamp och purjolök - vardagssoppa, enligt Pontus Frithiof.

Har du inte färsk timjan kan du använda en aningen torkad variant.
Har du inte kycklingbuljong kan du använda tärning eller koncentrat, så länge det blir angiven mängd i utspätt format.

11 januari 2014
Visa mer

Du behöver

  • 2 st charlottenlök
  • 5 st normalstora mandelpotatisar
  • 2 st kvistar färsk timjan
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 msk creme fraiche
  • 250 g laxfilé
  • 1 st purjolök
  • 250 g svamp, valfri sort

Gör så här

  1. Skala och hacka charlottenlök samt potatis i fina tärningar, svetta i kastrull tillsammans med timjan utan att det får färg.
  2. Slå i vitt vin och låt reducera, slå i kycklingbuljongen och låt det sjuda i 10 min.
  3. Slå på grädde och crème fraîche, låt sjuda i fem minuter. Mixa i glasmixer, eller annan stark mixer, och sila soppan slät.
  4. Smaka av med salt och peppar och ev syra av vitvinsvinäger.
  5. Halstra en laxfilé snabbt runt om i het panna, låt den sedan kylas ned helt, skiva upp med vass kniv i 0,5cm tjocka skivor.
  6. Skölj purjolöken noga och sautera upp i smör till den är mjuk.
  7. Skär svampen i passande storlek, stek med rikligt med smör och lite olivolja, smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg svamp och purjo i botten, laxen ovanpå och soppa runt om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept