Lammfärsbiffar med vitlök och basilika

Lammfärsbiffar med vitlök och basilika
Foto: TV4
Pontus Frithiof
Pontus Frithiof

Lammfärsbiffar med vitlök och basilika

18 ingredienser

Grilla eller stek lammfärsbiffar och servera med bland annat semitorkade tomater och en getostyoghurt.

Biffarna går bra att variera med fetaost, oliver, ta det du har hemma. Gör gärna fler biffar när du ändå är i gång. Bra att ha i frysen! /Pontus

Semitorkade tomater är ett mellanting mellan vanlig och soltorkad.

Ingredienser

portioner

Biffar

  • 600 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 10 basilikablad, strimlas
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • olivolja

Grönsaker

  • 0,5 zucchini
  • 0,5 aubergine
  • 8 skogschampinjoner
  • 4 tomater, gärna plommon
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • strösocker

Sås

  • 100 g getost
  • 2 dl matyoghurt
  • olivolja
  • ev mynta

Gör så här

Tomater

  1. Blanchera tomaterna och dela dem en gång på längden.
  2. Salta och peppra, och sockra tomaterna.
  3. Baka på svag värme i 1,5 timme i ugnen (50-60 grader).

Biffar

  1. Lägg färsen (finmald) i en bunke.
  2. Blanda i ett helt ägg, pressa i vitlöken, och blanda i strimlad basilika, samt olivolja och salt och peppar.
  3. Blanda runt färsen ordentligt så den knyter sig lite, då är det lättare att forma biffar av den.
  4. Gör sedan fina “biffar”, lika stora.
  5. Stek dem i lite olivolja, om du gör dem ca 2 cm tjocka, så kan du steka dem klara i pannan. Självklart kan grilla om man vill det!

Grönsaker

  1. Skär zucchini och aubergine i centimetertjocka skivor.
  2. Salta dem så att de släpper lite vätska.
  3. Lägg dem på papper eller handduk.
  4. Dela champinjonerna.
  5. Stek eller grilla sedan grönsakerna.
  6. Lägg upp samtliga grönsaker i skål, och dressa med några droppar olivolja och lite salt och peppar.

Sås

  1. Mosa ner getosten i yoghurten.
  2. Blanda i lite olivolja.
  3. Toppa eventuellt med mynta om du tycker om det.