Peter Nordins berömda citrontårta

ca 2 h + 1 dygn
6 - 8
Från Nyhetsmorgon

Citrontårta med mördegsbotten och karamelliserade citronkräm. Läs receptet innan du startar.

21 mars 2015
Visa mer
ca 2 h + 1 dygn
6 - 8

Du behöver

Pajdeg

  • 135 g osaltat smör
  • 135 g socker
  • 35 g ägg (nästan ett ägg)
  • 0,75 dl mjölk
  • 260 g mjöl

Citronkräm

  • 6 ägg
  • 265 g socker
  • 1,75 dl citronjuice (ca 4 citroner)
  • 1,75 dl crème double (3,5 dl grädde nerkokt till hälften)

Servering

  • crème fraîche
  • grädde

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda smör och socker till en smet i din matberedare.
  2. Tillsätt ägg och mjölk.
  3. Blanda i mjölet snabbt. Arbeta inte degen i onödan.
  4. Klä degen i plastfilm och låt vila i kyl ett dygn.
  5. Kavla ut degen tunt, 2,5 mm och fodra en smörad och mjölad form, 28 cm i diameter, 4 cm hög. Låt pajdegen hänga över kanten och skär bort överflödig deg när tårtan är klar och kall. Låt vila i kyl 30 minuter.
  6. Picka degen och förbaka i 180 grader, 7-10 minuter.
  7. Fyllning
    Medan pajskalet är i ugnen, gör du fyllningen.
  8. Rör samman ägg och socker utan att du tillsätter luft.
  9. Rör i juicen och den kokta grädden (den ska vara lite ljummen).
  10. Sila smeten genom en finmaskig sil.
  11. Häll i krämen i det varma, förbakade skalet och grädda i 110 grader, 25 minuter.
  12. Citrontårtan är klar när den fortfarande är lite svajig i mitten.
  13. Kyl den färdig tårtan helt kall.
  14. Karamellisera ytan som en crème brûlee och servera med fransk grädde, lite crème fraiche med vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept