Mixed grill med musslor, bläckfisk och aioli

Från Nyhetsmorgon

Festlig måltid med mängder av skaldjur, tomatsås och aioli.

21 mars 2015
Visa mer

Du behöver

Aioli

  • 5 gulor
  • 5 msk färskpressad citronjuice
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 3 potatisar, kokta och finrivna
  • 2,5 dl rapsolja
  • 2,5 dl olivolja
  • salt
  • tabasco

Tomatsås

  • 10 röda kvisttomater, i fina tärningar
  • 2 klyftor vitlök, i skivor
  • 1 lök, fint hackad
  • 0,5 chili, fint hackad
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 blad färsk salvia
  • 5 blad färsk basilika
  • 1 stjälk färsk timjan
  • flingsalt
  • 1 msk socker
  • 6 msk olivolja
  • 1,5 l vatten

Bläckfisk

  • 1 bläckfisk
  • vatten
  • 1 dl vinäger
  • salt
  • olivolja

Musslor

  • 1 kg stora friska blåmusslor
  • 1 chili, rostad, skalad och finhackad
  • 4 msk schalottenlök, fint hackad
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk hackad persilja
  • salt och peppar

Rostade tomater

  • 6-7 delade kvisttomater
  • salt
  • peppar
  • socker
  • olivolja

Sauterade spenat

  • 1 kg rensad spenat
  • olivolja
  • salt

Mixed grill

  • 2 msk persilja, hackad
  • 3 msk gremolata (hackad persilja, citronzest, hackad vitlök, olivolja)
  • 6-7 delade kvisttomater
  • vita bönor i tomatsås, varma
  • 6-7 bitar lax, stekta i panna och bakade i ugn, 4-5 min
  • 6-7 gambas, på spett
  • 6-7 bitar piggvar à 80-90 g, bakade i ugn 8-10 min
  • 10 fina pilgrimsmusslor, stekta i panna

Gör så här

  1. Aioli
    Blanda gula, juice, vitlök och potatis i bunke. Tillsätt oljan i tunn stråle under kraftfull vispning. Smaka av med salt och tabasco.
  2. Tomatsås
    Lägg alla ingredienser utom tomater och vatten i en kastrull på medelhög värme. Sautera utan att ge färg i 5 minuter.
  3. Krydda med salt och socker. Låt sockret smälta. När löken är glansig, tillsätt tomaterna och låt dessa börja koka.
  4. Blanda i vattnet och höj värmen. Lägg på ett lock och koka hårt i 10 minuter. Rör då och då med trägaffel och krossa tomaterna i kastrullen.
  5. Ta bort locket sänk värmen och låt vätskan reducera med 60-70 %. Passera tomatsåsen och lägg tillbaka i liten kastrull. Koka upp såsen och smaka av med salt och socker.
  6. Bläckfisk
    Rensa bläckfisken och skär i 8-10 cm bitar.
  7. Koka upp vatten, 1 dl vinäger och salt i en gryta. Lägg i bläckfiskbitarna och koka upp. Sjud under lock ca 1 timme. Häl l av vattnet och låt rinna av.
  8. Vid servering. Stek hett och snabbt i olivolja och värm försiktigt i ugnen 150 grader 3-4 min.
  9. Musslor
    I tjockbottnad kastrull på hög värme. Tillsätt 4 msk matolja och alla rensade och tvättade blåmusslor. Rör om och tillsätt övriga ingredienser. Lägg på lock och koka 1-3 min, tills musslorna öppnat sig. Ta bort kastrullen från värmen och låt vi la tills du ska lägga upp på fat.
  10. Rostade tomater
    Rostade tomaterna med salt, socker, peppar och olivolja i 1 timme, 120 grader.
  11. Sauterad spenat
    Sautera spenaten med olivolja och salt i en stor kastrull. Sila bort överflödig vätska.
  12. Mixed grill
    Sätt ugnen på 150 grader, utrusta dig med ett stort fat – gärna en klassisk fransk plateaubricka med ställning.
  13. Bryn alla fiskar och skaldjur i olivolja med salt och peppar.
  14. Lägg på en bakplåt, med oljat smörpapper. Baka enl. ovan instruktion
  15. Lägg upp på faten och garnera med persilja och olivolja. Servera med spenaten, rostade tomater, aioli m.m.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept