Peter Jihdes milda köttfärssås

Från Efter tio

De flesta familjer har sitt eget recept på den här klassikern. Jag gillar kalvfärs som ger en mild smak och även fungerar som fyllning till cannelloni tillsammans med en frisk tomatsalsa. Syran bryter av fint med den milda såsen och uppskattas av vuxna vid bordet. Ett annat sätt att få mer vuxen smak är att använda färs på högrev. /Peter

Recept ur Jihdes diabetes

15 november 2016
Visa mer

Du behöver

  • 500 –700 gram kalvfärs
  • 1 gul lök
  • 1 –2 morötter
  • 1 stjälk selleri
  • 1 burk röd pesto
  • 2 dl grädde
  • 2 –3 msk tomatpuré
  • Pasta eller bönpasta
  • Parmesanost
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Vatten
  • Balsamvinäger

Gör så här

  1. Köttfärssåsen
    Finhacka lök, morötter och selleri. Bryn varsamt tills löken blivit genomskinlig och ser ut som om den svettas. Lägg undan. Bryn färsen hårt i omgångar och lägg sedan tillbaka lökblandningen.
  2. Kläm i tomatpurén och bryn ytterligare någon minut. Tillsätt 5–6 msk pesto (kanske hela burken om du vill) och slå i grädden. För tunnare sås, häll i lite vatten. Låt allt koka ihop några minuter. Smaka av med ganska mycket salt och peppar.
  3. Pasta
    Koka enligt förpackningen.
  4. Tomatsås
    Bryn purjolök och mot slutet en finhackad vitlöksklyfta. Häll i de krossade tomaterna och 3–4 msk vatten. Koka ihop ordentligt – typ en timme – och mot slutet stjälper du i 1–2 msk balsamvinäger. Salta och peppra tills du hittar din smak. Detta är min ketchup deluxe.
  5. Servering
    Först pastan sedan köttfärssåsen och överst lite tomatsås. På toppen rikligt med parmesanost.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept