Peter Jihdes milda köttfärssås

Peter Jihdes milda köttfärssås

Av: Peter Jihde

Från: Malou efter tio

14 ingredienser

De flesta familjer har sitt eget recept på den här klassikern. Jag gillar kalvfärs som ger en mild smak och även fungerar som fyllning till cannelloni tillsammans med en frisk tomatsalsa. Syran bryter av fint med den milda såsen och uppskattas av vuxna vid bordet. Ett annat sätt att få mer vuxen smak är att använda färs på högrev. /Peter

Recept ur Jihdes diabetes

Ingredienser

  • 500-700 g kalvfärs
  • 1 gul lök
  • 1-2 morötter
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 förp röd pesto
  • 2 dl grädde
  • 2-3 msk tomatpuré
  • pasta (eller bönpasta)
  • parmesanost
  • 1 förp krossade tomater
  • 1 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • vatten
  • balsamvinäger

Gör så här

Köttfärssåsen

  1. Finhacka lök, morötter och selleri. Bryn varsamt tills löken blivit genomskinlig och ser ut som om den svettas. Lägg undan. Bryn färsen hårt i omgångar och lägg sedan tillbaka lökblandningen.
  2. Kläm i tomatpurén och bryn ytterligare någon minut. Tillsätt 5–6 msk pesto (kanske hela burken om du vill) och slå i grädden. För tunnare sås, häll i lite vatten. Låt allt koka ihop några minuter. Smaka av med ganska mycket salt och peppar.

Pasta

  1. Koka enligt förpackningen.

Tomatsås

  1. Bryn purjolök och mot slutet en finhackad vitlöksklyfta. Häll i de krossade tomaterna och 3–4 msk vatten. Koka ihop ordentligt – typ en timme – och mot slutet stjälper du i 1–2 msk balsamvinäger. Salta och peppra tills du hittar din smak. Detta är min ketchup deluxe.

Servering

  1. Först pastan sedan köttfärssåsen och överst lite tomatsås. På toppen rikligt med parmesanost.