Klassisk vaniljkola

Du behöver

  • 170 g glykos
  • 250 g socker
  • 80 g smör
  • 2 dl grädde
  • 0,5 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 0,5 st havssalt
  • Ev. havssalt att strö på toppen

Gör så här

  1. Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
  2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
  3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
  5. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
  6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt för lite extra piff.
  7. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept