Rabarberkaka med mascarponekräm

1 h
10
Rabarberkaka med mascarponekräm
Foto: Tina Axelsson
Från Nyhetsmorgon

Recept på rabarberkaka med smuldeg och mascarponekräm från boken Italiensk bondmat.

2 maj 2014
Visa mer
1 h
10

Du behöver

Kakbotten

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 750 g rabarber
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl

Smuldeg

  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker

Mascarponekräm

  • 500 g mascarpone
  • 2 citroner (gärna ekologiska), pressad saft av 1 och rivet skal av 2

Övrigt

  • smör och ströbröd till formen

Gör så här

  1. Kakbotten
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Skär smöret till kakbottnen i små bitar och lägg dem i matberedaren.
  4. Tillsätt mjöl, socker och äggula och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna med fingertopparna i en bunke.
  5. Häll degen i bakformen och platta ut den i bottnen.
  6. Tryck upp degen ett par centimeter på formens kant och jämna till den med en kniv.
  7. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i kylskåp.
  8. Fyllning
    Skölj, ansa och skala rabarbern till fyllningen. Skär stängerna i 1 cm långa bitar.
  9. Smuldeg
    Blanda socker och potatismjöl i en skål.
  10. Skär smöret till smuldegen i små bitar och lägg dem i matberedaren.
  11. Tillsätt mjöl och socker och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna till en smulig deg med fingertopparna i en bunke.
  12. Gräddning
    Fördela rabarbern jämnt i bakformen och täck med potatismjölsblandningen.
  13. Sprid ut smuldegen som ett täcke ovanpå.
  14. Grädda kakan i 40-45 minuter i mitten av ugnen.
  15. Täck den med aluminiumfolie om den börjar se mörk ut på ytan. Låt kakan svalna i formen.
  16. Mascarponekräm
    Vispa upp mascarponen till en pösig kräm, tillsätt citronskal och smaksätt med citronsaft. Blanda i citronsaften lite i taget så att blandningen behåller sin krämighet och inte blir tunnflytande.
  17. Servering
    Servera kakan, gärna ljummen, med en klick mascarponekräm.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept