Rabarberkaka med mascarponekräm

Rabarberkaka med mascarponekräm
Foto: Tina Axelsson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Rabarberkaka med mascarponekräm

14 ingredienser

1 h

Recept på rabarberkaka med smuldeg och mascarponekräm från boken Italiensk bondmat.

Ingredienser

portioner

Kakbotten

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 750 g rabarber
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl

Smuldeg

  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker

Mascarponekräm

  • 500 g mascarpone
  • 2 citroner, pressad saft av 1 och rivet skal av 2 (gärna ekologiska)

Övrigt

  • smör
  • ströbröd

Gör så här

Kakbotten

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Skär smöret till kakbottnen i små bitar och lägg dem i matberedaren.
  4. Tillsätt mjöl, socker och äggula och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna med fingertopparna i en bunke.
  5. Häll degen i bakformen och platta ut den i bottnen.
  6. Tryck upp degen ett par centimeter på formens kant och jämna till den med en kniv.
  7. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i kylskåp.

Fyllning

  1. Skölj, ansa och skala rabarbern till fyllningen. Skär stängerna i 1 cm långa bitar.

Smuldeg

  1. Blanda socker och potatismjöl i en skål.
  2. Skär smöret till smuldegen i små bitar och lägg dem i matberedaren.
  3. Tillsätt mjöl och socker och kör till en smulig deg. Eller nyp snabbt ihop ingredienserna till en smulig deg med fingertopparna i en bunke.

Gräddning

  1. Fördela rabarbern jämnt i bakformen och täck med potatismjölsblandningen.
  2. Sprid ut smuldegen som ett täcke ovanpå.
  3. Grädda kakan i 40-45 minuter i mitten av ugnen.
  4. Täck den med aluminiumfolie om den börjar se mörk ut på ytan. Låt kakan svalna i formen.

Mascarponekräm

  1. Vispa upp mascarponen till en pösig kräm, tillsätt citronskal och smaksätt med citronsaft. Blanda i citronsaften lite i taget så att blandningen behåller sin krämighet och inte blir tunnflytande.#

Servering

  1. Servera kakan, gärna ljummen, med en klick mascarponekräm.