800 g potatis, med skal (mjölig sort, ej färskpotatis)
ca 3,5 dl vetemjöl
2 ägg
1 msk olivolja
Till servering
300 g champinjoner, skivade
2 msk olivolja
2-3 schalottenlökar, finhackade
1 dl vitt vin
10 färska salviablad, strimlade
1 msk smör
2-3 msk tryffelolja
2 dl parmesanost, färskriven
salt
svartpeppar
färska salviablad, strimlade, för att strö över portionerna
Gör så här
Hemgjord gnocchi
Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna en aning. Skala och pressa dem genom en potatispress.
Häll den pressade potatisen och de mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Kläck ner äggen i gropen, tillsätt olivolja och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 1,5 cm. Skär längderna i 1 cm långa bitar.
Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på den ena sidan och en lätt skålning på den andra. Strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar fast i varandra.
Tillbehör/servering
Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i löken och låt den fräsa långsamt, i ett par minuter, utan den tar färg. Tillsätt svampen och bryn den gyllenbrun, stek tills eventuell vätska kokat bort.
Tillsätt vin och salvia och låt alltsammans sjuda i 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Under tiden som svampen tillreds, koka upp lättsaltat vatten i en kastrull med lock. Lägg ner gnocchin i det kokande vattnet, ca 3 minuter innan svampen är klar eller koka den enligt anvisningen på paketet (köpta gnocchis). Låt gnocchin rinna av.
Häll tillbaka gnocchin i kastrullen och tillsätt smör, tryffelolja, parmesanost och stekt svamp. Blanda noga och servera genast med lite överströdda finstrimlade salviablad.