Lasagne al forno con salsiccia

4 - 6
4 - 6

Du behöver

  • 12 lasagneplattor, färska

Salsicciasås

  • 500 g salsiccia (italiensk korv)
  • 3 bladselleristjälkar
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter
  • 200 g (1tub) tomatpuré
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 2,5 dl rödvin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja

Béchamelsås

  • 3 msk smör
  • 3-4 msk idealmjöl
  • 6 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk muskotnöt, mald
  • ca 150 g gratängost (färdigriven)
  • 1,5 dl parmesanost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka lök, vitlök och grönsaker, (kan hackas genom att köra dem ett par varv i matberedare).
  3. Smält smöret i en stor stekpanna eller i en kastrull. Tillsätt olivolja, grönsaker och lök, låt dem fräsa långsamt i ca 5 minuter.
  4. Ta bort skinnet från salsiccian och smula sönder den med en gaffel. Bryn den sedan lite lätt i stekpannan tillsammans med grönsakerna.
  5. Rör i tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka på svag värme i ca 30 minuter.
  6. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning.
  7. Tillsätt salt, peppar och muskot och låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Såsen ska inte vara alltför tjockflytande. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  8. Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten med en skvätt olja i vattnet. Färska lasagneplattor ska kokas i 2 minuter. Häll av vattnet och låt plattorna rinna av. Om de förkokas drar plattorna åt sig såserna på ett sätt som ger en smakrik och god lasagne.
  9. Täck botten på en ugnsfast form med ett tunt lager tomatsås och lite béchamelsås.
  10. Varva lasagneplattor med salsicciasås, béchamelsås, parmesan och gratängost, avsluta med ett lager sås. Strö över lite parmesanost.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept