Hel kyckling fylld med mortadella, kalvfärs och örter

5 - 6
Från Nyhetsmorgon

Pollo ripieno - het och saftig kyckling med extra allt! Utanpå tronar het chili och krispig pancetta och inuti väntar en extremt god fyllning. Ska du bara laga en kycklingrätt i år? Ta det här champreceptet – du kommer inte att ångra dig.

29 juni 2013
Visa mer
5 - 6

Du behöver

  • 1,5-2 kg färsk hel kyckling
  • 2 + 1 små peperoncini, alternativt piri-piri (liten torkad chili)
  • 0,5 citron, tvättad, gärna ekologisk
  • 1-2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 100 g tunna skivor pancetta eller bacon
  • blandade hackade kryddörter att strö över, gärna rosmarin och timjan
  • 4 dl hönsbuljong på tärning eller fond
  • 2,5 dl torrt vitt vin

Fyllning

  • 100 g mortadella (gärna italiensk)
  • 1 msk pinjenötter
  • 1 dl dagsgammalt bröd, smulat
  • 1-2 msk vatten
  • 100 g kalvfärs
  • 0,75 dl färskriven parmesanost
  • 2 äggulor
  • 0,75 dl hackad färsk persilja, gärna bladpersilja
  • 0,75 dl hackad färsk timjan, alt. ¼–½ tsk torkad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
  • 0,25 färsk basilika, strimlad
  • 1 msk olivolja
  • 0,25-0,5 tsk salt
  • 0,5-1 krm svartpeppar

Övrigt

  • 6 knipplökar
  • hushållssnöre

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och torka av kycklingen med hushållspapper.
  3. Smula 2 peperoncini i en liten skål med hjälp av baksidan på en tesked. Gnid kycklingen in- och
    utvandigt med citron, salt och peppar och strö slutligen peperoncino över och klappa in med handflatan. Ställ kallt.
  4. Finhacka mortadella till fyllningen. Rosta pinjenötterna försiktigt i en torr stekpanna. Rör om hela
    tiden sa att de inte blir brända. Häll brödsmulorna i en skål, skeda över vattnet och rör om lite lätt så att smulorna inte klumpar ihop sig. Blanda samman mortadella, pinjenotter, brödsmulor och resten av ingredienserna till fyllningen i en bunke. 
  5. Fyll kycklingen med blandningen och bind ihop den med hushållssnöre. Bind så att alla delar ligger tätt mot kroppen och fyllningen hålls på plats.
  6. Hetta upp olivoljan i en stekpanna tillsammans med 1 peperoncino och bryn kycklingen tills den är gyllenbrun runtom. 
  7. Lägg kycklingen med bröstsidan uppat i en ugnsform eller i en långpanna. Täck fågelns ovansida med pancetta och strö över de färska kryddorna. Häll det mesta av vinet och buljongen vid sidan om. Hit kan kycklingen förberedas. Täck i sa fall över kycklingen med aluminiumfolie och låt stå i kylskåp tills det är dags för ugnsstekning.
  8. Skala och dela knipplöken i halvor och ta med en bit av stjälken.
  9. Ta av folien (om kycklingen stått förberedd i kylskåpet) och sätt in formen i ugnen. Låt stå i 60 –90 minuter, eller tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader. Stick in termometern i lårets insida,
    eller stick med en provsticka i låret. Köttsaften ska vara genomskinlig utan inslag av rosa. Ös kycklingen
    då och då med vinskyn och späd med ytterligare vin och buljong om det behövs.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept