Gnocchi med tomatsås

1,5 h
4
Från Nyhetsmorgon

Paolo Robertos fantastiska gnocchi med en tomatsås som fått puttra på spisen. Gott, gott, gott!

Dryckestips
2773 Briccotondo Barbera 2012, Piemonte, Italien (4 Solar)
100 % druvan barbera odlad på vingårdar i områdena Monferrato och Langhe i Piemonte. "Lättare" vin med mer frisk körsbärig syrlighet än strävhet och fyllighet. Örtiga toner och lite söt chokladig fatton.
12419 Casal di Serra 2012 Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien (4 Solar)
Vin från Marche på Italiens östsida på druvan verdicchio. Doft och smak med både fruktiga honungstoner, höstpäron och frisk syrlighet. Matvin mer än drinkvin.

7 februari 2014
Visa mer
1,5 h
4

Du behöver

Tomatsås

  • 400 g passerade tomater
  • 400 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 10 basilikablad, strimlade
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 nypa socker
  • 3 msk olivolja

Gnocchi

  • 800 g potatis med skal ((mjölig sort, ej färskpotatis)
  • ca 3,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 msk olivolja

Ost

  • 1,5 dl parmesanost
  • 125 g mozzarella, skuren i små bitar

Gör så här

  1. Värm upp oljan i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt lökhalvorna tillsammans med vitlöksklyftorna långsamt fräsa i oljan, utan att de tar färg.
  2. Tillsätt tomater, basilika, salt, peppar och socker.
  3. Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta den gula löken och vitlöksklyftorna.
  4. Gör gnocchin under tiden som såsen kokar.
  5. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, och låt potatisarna svalna en aning. Skala och pressa dem i en potatispress.
  6. Häll den pressade potatisen och det mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen, tillsätt olivoljan och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  7. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 2 cm. Skär längderna i 2 cm långa bitar.
  8. Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra. Strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar fast i varandra.
  9. Sätt ugnen på 200°.
  10. Koka gnocchin ca 3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av.
  11. Varva tomatsås, gnocchi, mozzarella och parmesanost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med tomatsås.
  12. Gratinera i ugn i ca 20-25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept