Tartellette con mele e mandorle, äpplen och mandel i en ljuvlig kombination. Ger 8 portionsformar à 9 x 9 cm.
Ingredienser
0,5 kg äpple
0,5 l vatten
0,5 l strösocker
Degen
3,5 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk strösocker
1 krm salt
2 äggulor
2 msk mjölk
Fyllning
200 g sötmandel
2 dl strösocker
200 g smör
2 msk vetemjöl
4 msk mjölk
Gör så här
Nyp samman mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta snabbt ihop degen. Degen kan göras i matberedare.
Pensla portionsformarna med olja.
Fördela degen i portionsformar och tryck ut den i formens botten och upp mot kanterna. Ställ formarna i kylskåp i 30-40 minuter.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Häll vattnet och sockret i en kastrull, tillsätt äppelklyftorna och koka dem i ett par minuter. Passa noga så att äpplena behåller sin spänst och inte mjuknar helt. Låt äpplena rinna av.
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka mandeln och lägg den i en kastrull. Rör ner de övriga ingredienserna till fyllningen. Låt mandelsmeten sjuda under omröring i ett par minuter.
Fördela äppelklyftorna i formarna och häll över mandelsmeten. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills de fått lite färg.
Ta pajerna ur formarna och servera dem, gärna ljumma på en assiett.