Från Nyhetsmorgon

Rökt kalvfilé med pepparrotskräm

Från Nyhetsmorgon

Servera med picklade rotsaker på mörkt bröd. Receptet är beräknat för 12 personer på buffé.

Denna maträtt går naturligtvis väldigt bra att göra utan rök-momentet. Då skär man kalven på samma vis och steker den snabbt så att den får en vackert brynt yta i stekpannan. Sedan sticker man in termometern och ugnsbakar den i 160 grader tills samma innertemperatur uppnås. (52 grader)

Rökt eller inte går kalven utmärkt att frysa.

5 december 2010
Visa mer
12

Du behöver

  • 200 g kalvytterfilé
  • 100 g alspån
  • aluminiumfolie att täcka plåten med

Pepparrotskräm

  • 50 g färskost
  • 50 g avrunnen yoghurt tex. Arlas Meze yoghurt
  • 1 msk riven pepparrot + 2 cm skalad pepparrot till inläggningen
  • 1 tsk flytande honung

Picklade rotfrukter

  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 dl ättika, 12%
  • 5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 4 skivor mörkt bröd
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Börja med att röka kalvytterfilén, skär den i fin rektangel efter att onödigt fett och hinnor putsats bort.
  2. Placera rökspånen i långpanna, skvätt över några droppar vatten, sätt in plåten i ugnen på 180 grader och låt röken komma igång.
  3. Lägg på ett grillgaller. Placera kalven på gallret och täck med aluminiumfolie.
  4. Sänk ugnen till 160 grader och rök kalven tills en kärntemperatur på 52 grader uppnåtts.
  5. Tag ut kalven och lägg den på en kall tallrik. Kyl snabbt ner till kylskåpstemperatur.
  6. Låt kalven svalna, skär sedan i cirka 1 cm tjocka skivor.
  7. Picklade rotsaker
    Koka upp ättikan, vattnet och sockret tillsammans med fänkålsfrön, samt 2 cm skalad pepparrot i skivor och schalottenlöken.
  8. Låt dra i cirka 30 minuter, sila.
  9. Skala rotsakerna och skär dem i små snygga slantar eller annan vald form.
  10. Koka upp lagen igen och sila, häll den över de skurna rotsakerna, häll över i ren glasburk.
  11. Pepparrotskräm
    Blanda färskost med yoghurten, den rivna pepparroten och honung, smaka av med salt och peppar.
  12. Vid servering så skär man en bit av det mörka brödet och breder ut pepparots krämen på, lägger därefter på en bit kalvfilé toppar med de picklade rotsakerna och flingsalt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept