Ugnsbakad lax på spenatbädd

Ugnsbakad lax på spenatbädd
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Ugnsbakad lax på spenatbädd

7 ingredienser

25 min

Superenkel lax med grädde och parmesanost. Den sköter sig själv i ugnen och är klar inom en halvtimme.

Ingredienser

portioner
  • 800 g färsk lax, utan skinn och ben (gärna mittbiten)
  • 200 g bladspenat
  • 150 g parmesanost
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk smör, till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort stjälkarna från spenaten och skölj, låt rinna av.
  2. Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
  3. Skiva eller riv parmesanosten grovt. Salta och peppra laxen.
  4. Lägg bladspenaten i mitten på formen och placera laxbiten ovanpå. Lägg osten på fisken och häll grädden runt om.
  5. Ställ in formen i varm ugn och baka laxen i cirka 20 minuter. Kolla försiktigt i mitten på laxen att den är klar innan den tas ut.