Lax i folie med kall örtsås

40 min
4
Lax i folie med kall örtsås
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
40 min
4

Du behöver

  • 4 bitar färsk laxfilé (à 180 g)
  • 8 st knipplök
  • 12 st späda morötter
  • 4 st små palsternackor
  • 8 st rädisor
  • 16 st små färskpotatisar, halvkokta
  • 1 knippa dill, hackad
  • 1 msk pressad citron
  • salt
  • peppar från kvarn
  • smör
  • olja
  • 4 bitar aluminiumfolie à ca 40 cm

Kall örtsås till lax

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl blandade hackade örter, t ex dill, persilja, gräslök, kryddkrasse, basilika, oregano
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk honung
  • salt
  • peppar från kvarn
  • 1 krm worchestiresås
  • 1 krm HP-sås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Koka potatisen halvmjuka i lättsaltat vatten. Ansa och skölj grönsakerna. Dela eventuellt palsternackorna.
  3. Smöra folien (som ska vikas ihop till ett paket).
  4. Hetta upp en stekpanna med en lite olja i botten. Salta och peppra laxbitarna och stek dem hastigt i den varma panna så att de får lite färg.
  5. Lägg laxen på folien och fördela grönsakerna och potatisen över och omkring. Salta och peppra och strö över rikligt med dill. Pressa över citronsaft och klicka på lite smör. Vik ihop folien till täta paket.
  6. Lägg paketen på grillen eller i en varm panna med lite olja som ställs in i 200 grader varm ugn. Ös paketen med lite av den varma oljan så blåser de upp sig. Det tar cirka 20 min.
  7. Blanda samman alla ingredienser till örtsåsen och smaka av.
  8. Lägg upp laxpaketen på tallrikar och ät direkt ur folien med kall örtsås till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept