Lax i folie med kall örtsås

Lax i folie med kall örtsås
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Lax i folie med kall örtsås

22 ingredienser

40 min

God sås till lax med rotfrukter! Tillred detta lättlagade laxpaket på grill eller i ugn och ät direkt tillsammans med den goda örtsåsen.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar laxfilé (à 180 g)
  • 8 knipplökar
  • 12 morötter (späda)
  • 4 palsternackor, små
  • 8 rädisor
  • 16 små färskpotatisar, halvkokta
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 msk citron, pressad
  • salt
  • peppar, från kvarn
  • smör
  • olja
  • 4 bitar aluminiumfolie (à ca 40 cm)

Kall örtsås till lax

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl örter blandade hackade (t ex dill, persilja, gräslök, kryddkrasse, basilika, oregano)
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk honung
  • salt
  • peppar, från kvarn
  • 1 krm worcestersås
  • 1 krm HP-sås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Koka potatisen halvmjuka i lättsaltat vatten. Ansa och skölj grönsakerna. Dela eventuellt palsternackorna.
  3. Smöra folien (som ska vikas ihop till ett paket).
  4. Hetta upp en stekpanna med en lite olja i botten. Salta och peppra laxbitarna och stek dem hastigt i den varma panna så att de får lite färg.
  5. Lägg laxen på folien och fördela grönsakerna och potatisen över och omkring. Salta och peppra och strö över rikligt med dill. Pressa över citronsaft och klicka på lite smör. Vik ihop folien till täta paket.
  6. Lägg paketen på grillen eller i en varm panna med lite olja som ställs in i 200 grader varm ugn. Ös paketen med lite av den varma oljan så blåser de upp sig. Det tar cirka 20 min.
  7. Blanda samman alla ingredienser till örtsåsen och smaka av.
  8. Lägg upp laxpaketen på tallrikar och ät direkt ur folien med kall örtsås till.