Bondsallad med gräslökssås

4

Du behöver

  • 6 skivor rimmat sidfläsk, i 0,5 cm stora bitar
  • 2 st hårdkokta ägg
  • 2 skivor vitt bröd
  • 2 st sorters sallad, t ex isberg och rossosallad
  • 6 st små kokta färskpotatisar, tunt skivade
  • 4 st små tomater, i klyftor
  • 1 bit gurka, i strimlor
  • 2 st färska lökar, gula eller röda, skivade
  • salt
  • peppar från kvarn
  • hackad gräslök och persilja

Salladspåbyggnad efter tycke och smak:

  • gröna bönor, kokta
  • paprika
  • rädisor
  • blekselleri
  • squash
  • champinjoner

Gräslökssås:

  • 2 st ägg, kokta i 2 minuter
  • 2 st äggulor
  • 1 msk svensk senap
  • 0,5 msk fransk senap
  • 1,5 tsk vitpeppar
  • 3 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • 2 msk vinäger
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • lite H-P sås och worchestershiresås
  • 3 msk hackad gräslök
  • 2,5 dl matolja

Gör så här

  1. Gräslökssås: Gröp ur de lättkokta äggen med en tesked och blanda med alla ingredienserna till gräslökssåsen utom oljan. Vispa försiktigt i oljan.
  2. Stek fläsket knaprigt och lägg upp det på hushållspapper. Kanta brödskivorna och skär dem i tärningar. Stek brödtärningarna i lite av fläskflottet och smör så att de blir vackert bruna. Eller rosta brödtärningarna i ugnen (grill).
  3. Strimla isbergssalladen och riv den andra salladen i bitar. Gör en salladsbädd på ett rymligt fat. Skär alla grönsaker i lämpliga bitar. Blanda samman alla grönsaker försiktigt, salta och peppra en aning. Lägg grönsakerna på salladsbädden och strö över fläsket och brödtärningarna. Garnera med äggklyftor, gräslök och persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept