Smörstekt gös med stuvade nässlor och citrusdoftande majrova

Från Nyhetsmorgon

Använd säsongens goda från naturen - bjud på smörstekt gös med stuvade nässlor och majrova med kanderad citron, enligt Niklas Ekstedt.

2639 Trimbach Riesling

11 april 2014
Visa mer
4

Du behöver

Kanderade citroner

  • 10 små ekologiska citroner
  • 2 l vatten
  • 2 l socker

Smörstekt gös

  • 4 gösfiléer, fjällade
  • 3 tsk fint havssalt
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk osaltat smör

Nässelstuvning

  • 4 nävar späda nässlor
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 msk osaltat smör
  • 1 dl fiskfond
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 1 kvist timjan
  • 6 dl grädde
  • fint havssalt

Citrusdoftande majrovor

  • 4 majrovor
  • 2 msk hackad kanderad citron
  • 2 msk färsk citronjos
  • 2 tsk senapsolja
  • fint havssalt

Gör så här

  1. Skölj citronerna noggrant och rensa bort eventuella kvistar och blad.
  2. Koka upp socker och vatten i en kastrull och lägg ned citronerna. Sänk värmen till lägsta möjliga. Lägg över ett smörpapper och låt stå varmt i åtta timmar.
  3. Lägg citronerna i en syltburk och slå över den varma sockerlagen. Snäpp på locket och ställ kallt minst 48 timmar innan användning.
  4. Börja med att lägga gösfiléerna med skinnsidan uppåt. Snitta därefter skinnet diagonalt över fisken, 4-5 snitt per filé. Viktigt att inte skära för djupt ned i köttet.
  5. Lägg sedan ut filéerna på plant underlag och salta båda sidor. Låt ligga kyl ungefär 20 minuter.
  6. Under denna tid kan du skala och finhacka schalottenlöken, samt plocka nässelbladen från sina kvistar.
  7. Smält smöret i en liten kastrull och svetta löken på medelvärme tills transparent.
  8. Tillsätt fond och vin och koka ihop tills ungefär hälften av vätskan återstår.
  9. Slå i grädden och koka ytterligare några minuter.
  10. Grovhacka nässlorna och tillsätt dem i den sjudande vätskan. Repa bladen på timjankvisten och tillsätt även dem. Sjud i cirka 3 minuter.
  11. Drag åt sidan och mixa hastigt med mixerstav. Smaka av med salt.
  12. Skala majrovorna och skär tunt med hjälp av en mandolin. 
  13. Lägg skivorna i en skål och tillsätt resten av ingredienserna. Smaka av med salt.
  14. Hetta upp en stekpanna och tillsätt oljan.
  15. Badda gösfiléerna torra med en kökshandduk och lägg ner dem i stekpannan med skinnsidan nedåt. Stek på ganska hög värme tills skinnet börjar bli gyllene och knaprigt. Tillsätt smöret och stek ytterligare någon minut.
  16. Fisken vänds inte förrän den nästan är helt genomstekt från skinnsidan. När fisken vänds måste tillbehören vara redo att serveras.
  17. Servera den nystekta gösen med varma stuvade nässlor och den citrusdoftande majrovan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept