Polentakaka med rabarbersylt

Från Nyhetsmorgon

Polenta är gyllengula majsgryn som kan kokas till en stärkelserik gröt. I medelhavsländerna steker man ofta polenta i bitar. Här är Niklas Ekstedts recept på polentakaka med rabarbersylt.

11 april 2014
Visa mer

Du behöver

  • 300 g osaltat smör
  • 300 g strösocker
  • 300 g mandelmjöl
  • 175 g polentamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk blå vallmofrön
  • 3 st citroner, zesten av
  • 1 st citron, saften av
  • 4 st ägg
  • 1 st äggula
  • 1 l finskuren glasrabarber (späd rabarber med tunt skal)
  • 1 dl vatten
  • 4,5 dl socker
  • 1 st citronsyra, nypa

Gör så här

  1. Blanda vatten, socker och citronsyra i en kastrull och koka upp.
  2. Tillsätt rabarbern och låt sjuda på medelvärme i 20 minuter. Skumma då och då.
  3. Häll upp i varma rena burkar och snäpp på locket. Låt stå i rumstemp i minst 24 timmar innan servering.
  4. Sätt ugnen på 150 grader.
  5. Vispa smör och socker vitt och pösigt.
  6. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner dessa i sockersmeten med en slickepott.
  7. Tillsätt citronskal och saft.
  8. Rör ner äggen och gulorna till en slät luftig smet.
  9. Smöra och bröa en kakform med polentamjöl. Häll smeten i formen.
  10. Grädda mitt i ugnen 45-50 min.
  11. Tag ut ur ugn. Stjälp försiktigt upp på ett galler och låt svalna i rumstemperatur.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept