Kyckling med toscansk brödsallad

1,5 h + saltmarinering
4
Från Nyhetsmorgon

Ugnsstekt kyckling som serveras med en brödsallad på surdegsbröd, pinjenötter, korinter och två sorters lök.

Dryckestips
Vin
Fred Loimer Lenz Riesling (nr 4350)
Österrike, Kamptal
**** (fyra solar)

Öl
Mikkeler American Dream (nr 1246)
Danmark/Belgien
***** (fem solar)

14 mars 2014
Visa mer
1,5 h + saltmarinering
4

Du behöver

  • 1 ekologisk kyckling (1,5-2 kg)
  • 1 liten limpa av gårdagens surdegsbröd
  • 4 msk korinter
  • 4 msk pinjenötter
  • 6 salladslökar, skivade
  • 1 klyfta vitlök, skalad och tunt skivad
  • 1 huvud friséesallad
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1,5 dl kycklingfond
  • 2 dl olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Salta kycklingen helst dagen innan, plasta lätt och låt stå i kyl över natten. Ta fram i god tid innan middagen.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Lägg korinterna i en kastrull med 1 msk vinäger och 4 msk varmt vatten, låt stå till senare.
  4. Värm 2 msk olivolja i en kastrull försiktigt, tillsätt vitlöken och låt försiktigt fräsa utan att vitlöken får någon färg,. Ta av från värmen och tillsätt vårlöken, rör om och låt stå till senare.
  5. Skär av skorpan på brödet och spara till något annat (krispiga krutonger t.ex), pensla med 2 msk olivolja och rosta i ugnen tills den är gyllenbrun runt om. Låt svalna och riv sedan i oregelbundna bitar.
  6. Skölj salladen och spara de ljusaste bladen till en god sallad, de gröna, bittra bladen är de vi vill använda här.
  7. Baka av kycklingen mitt i ugnen i ungefär 50 minuter. Håll ett öga på den då alla ugnar beter sig olika. Du vill ha en innertemperatur på över 62 grader. Ta ut och låt vila.
  8. Vispa ihop resterande olja med resterande vinägern, smaka av med lite salt.
  9. Lägg hälften av brödet i en ugnsfast form, strö över korinter, pinjenötter och vårlök. Lägg på resterande bröd och slå över kycklingfonden och allt förutom 2 msk vinägrett. Baka i ugnen tills brödet på toppen är krispigt och gyllene.
  10. Ta ut brödet och lägg i en salladsskål, tillsätt salladen och resterande vinägrett och vänd runt, lägg upp en hög på ett serveringsfat och stycka upp kycklingen och lägg den ovanpå.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept