Zuleikatårta med smak av gräddlikör

1,5 h
Från Nyhetsmorgon

Den klassiska Zuleikatårtan är ju fantastiskt god som den är med sin mandelbotten och äggkräm men vid festliga tillfällen smaksätter jag äggkrämen med den goda gräddlikören Amarula cream. Istället för gräddlikör kan man ta punsch vilket också blir fantastiskt gott! /Monika Ahlberg

18 april 2014
Visa mer
1,5 h

Du behöver

  • 100 g skållad, skalad sötmandel (1,5 dl)
  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Glasyr/kräm

  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 msk gräddlikör Amarula cream eller punsch

Till garnering

  • 1 påse flagad mandel

Gör så här

  1. Smörj och bröa en form, ca 20 cm i diameter.
  2. Mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandeln med sockret och vänd försiktigt ner de uppvispade vitorna.
  3. Bred ut smeten i formen. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
  4. Ta ut och stjälp upp kakan, vänd den släta sidan upp och låt den kallna.
  5. Blanda äggulor, strösocker, smör och 1 dl av vispgrädden i en kastrull. Sjud krämen tjock under kraftig och ständig omrörning. Vispa upp resten av grädden och smaksätt med gräddlikör eller punsch. Blanda ner i den något avsvalnade krämen.
  6. Häll krämen över mandelbottnen. Garnera med flagad mandel och kanske något påskpynt! Förvara tårtan kallt fram till servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept