Schackrutor och schacksnurror

1 h
45 st

Min farfar var bagare och det här är en kaka som alltid fanns på hans kakfat! Den är god och spröd och har en fin smak av choklad och vanilj /Monika Ahlberg

Av samma deg som till schackrutor kan man göra randiga snurror. Eller varför inte göra dubbel sats och hälften av varje?

6 juni 2014
1 h
45 st

Du behöver

  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • Knappt 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Gör så här

  1. Schackrutor
    Hacka samman smör, strösocker och vetemjöl till en smidig deg.
  2. Dela degen i 2 delar och smaksätt den ena delen med vaniljsocker och den andra delen med kakao.
  3. Rulla ut respektive deg i 2 jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk och i två lager. Tryck till lätt och lägg kallt en stund, 20-30 minuter.
  4. Skär längderna i 4-5 mm tjocka skivor och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda
    schackrutorna i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna. Förvara i burk med lock eller frys in.
  6. Schacksnurror
    Gör degarna som i schackrutorna men kavla ut den mörka och den ljusa till plattor som är ca 15 x 40 cm.
  7. Lägg den mörka plattan på den ljusa och rulla ihop som en rulltårta. Lägg rullen kallt en stund,
    20-30 minuter, och skär den sedan i 4-5 mm tjocka skivor.
  8. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i 200 grader varm ugn i ca 8 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna. Förvara i burk med lock eller frys in.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept