Schackrutor och schacksnurror

1 h
45 st
Schackrutor och schacksnurror
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Min farfar var bagare och det här är en kaka som alltid fanns på hans kakfat! Den är god och spröd och har en fin smak av choklad och vanilj /Monika Ahlberg

Av samma deg som till schackrutor kan man göra randiga snurror. Eller varför inte göra dubbel sats och hälften av varje?

6 juni 2014
Visa mer
1 h
45 st

Du behöver

  • 200 g smör
  • 1 dl strösocker
  • Knappt 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Gör så här

  1. Schackrutor
    Hacka samman smör, strösocker och vetemjöl till en smidig deg.
  2. Dela degen i 2 delar och smaksätt den ena delen med vaniljsocker och den andra delen med kakao.
  3. Rulla ut respektive deg i 2 jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk och i två lager. Tryck till lätt och lägg kallt en stund, 20-30 minuter.
  4. Skär längderna i 4-5 mm tjocka skivor och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda
    schackrutorna i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna. Förvara i burk med lock eller frys in.
  6. Schacksnurror
    Gör degarna som i schackrutorna men kavla ut den mörka och den ljusa till plattor som är ca 15 x 40 cm.
  7. Lägg den mörka plattan på den ljusa och rulla ihop som en rulltårta. Lägg rullen kallt en stund,
    20-30 minuter, och skär den sedan i 4-5 mm tjocka skivor.
  8. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i 200 grader varm ugn i ca 8 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna. Förvara i burk med lock eller frys in.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept