Monika Ahlbergs sommartårta

Monika Ahlberg

Monika Ahlbergs sommartårta

16 ingredienser

Sockerkaks- och marängtårta med citronkräm, jordgubbar och pistachnötter. En tårta som är en blandning mellan kaka och maräng, finns i många olika varianter och kallas ibland Pinocchiotårta.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 5 äggulor
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

maräng

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 50 g pistagenötter

Fyllning

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl lemon curd
  • 0,5 l jordgubbar

Garnering

  • 0,5 l jordgubbar
  • pistagenötter
  • färsk citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

Botten

  1. Vispa smör och florsocker pösigt.
  2. Rör ner äggulorna, en i taget.
  3. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en fin smet.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna med hälften av strösockret i en absolut torr bunke till ett fast skum.
  2. Vispa ner resten av strösockret.
  3. Bred ut smeten till bottnen tunt i en långpanna med bakplåtspapper.
  4. Bred över marängen, släta inte till den helt.
  5. Hacka och strö över pistaschnötterna.
  6. Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 30-35 minuter.
  7. Lossa kakan från pappret med hjälp av en stor stekspade, låt svalna.

Fyllning

  1. Vispa grädden. Rör lemoncurden mjuk och blanda ner den i grädden.

Garnering

  1. Dela kakan på mitten och bred på grädden på den ena delen.
  2. Skiva jordgubbar och lägg ovanpå.
  3. Lägg på den andra delen som lock.
  4. Garnera med florsocker, jordgubbar, pistaschnötter och citronmeliss.