Monika Ahlbergs sommartårta

Från Nyhetsmorgon

Sockerkaks- och marängtårta med citronkräm, jordgubbar och pistachnötter. En tårta som är en blandning mellan kaka och maräng, finns i många olika varianter och kallas ibland Pinocchiotårta.

20 juni 2011
Visa mer

Du behöver

Tårtbotten

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 5 st äggulor
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Maräng

  • 5 st äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 50 g pistaschnötter

Fyllning

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl lemon curd
  • 0,5 l jordgubbar

Garnering

  • 0,5 l jordgubbar
  • Pistachnötter
  • citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

  1. Botten
    Vispa smör och florsocker pösigt.
  2. Rör ner äggulorna, en i taget.
  3. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en fin smet.
  4. Maräng
    Vispa äggvitorna med hälften av strösockret i en absolut torr bunke till ett fast skum.
  5. Vispa ner resten av strösockret.
  6. Bred ut smeten till bottnen tunt i en långpanna med bakplåtspapper.
  7. Bred över marängen, släta inte till den helt.
  8. Hacka och strö över pistaschnötterna.
  9. Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 30-35 minuter.
  10. Lossa kakan från pappret med hjälp av en stor stekspade, låt svalna.
  11. Fyllning
    Vispa grädden. Rör lemoncurden mjuk och blanda ner den i grädden.
  12. Garnering
    Dela kakan på mitten och bred på grädden på den ena delen.
  13. Skiva jordgubbar och lägg ovanpå.
  14. Lägg på den andra delen som lock.
  15. Garnera med florsocker, jordgubbar, pistaschnötter och citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept