Halstrad lax med kokosmjölk, lime och dill

20 min
4
Från Nyhetsmorgon

Monika Ahlbergs recept på lax med asiatisk smaksättning blandat med dill. Lättlagat och gott!

Passar till...
6456 Saint Clair Riesling 2012, Marlborough, Nya Zeeland (Betyg: 4 Solar)
Rätten har både lite sötma från socker och kokosmjölk och syra från limen. Bra om vinet går i lite liknande karaktär – sötsyrligt. Vinet bjuder på både druviga toner med mogen honungsaktig sötfruktighet men också frisk härlig grapesyrlighet /Jens Dolk

21 februari 2013
Visa mer
20 min
4

Du behöver

  • 600 g skinn- och benfri laxfilé
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar eller rosépeppar
  • Oliv- eller rapsolja till pannan
  • 200 ml kokosmjölk
  • 1 lime (1 msk saft + 1 msk skal + klyftor till servering)
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk fint hackad dill

Till servering

  • 1 bunt grön sparris
  • Jasminris
  • Limeklyftor

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning.
  2. Dela laxen i portionsbitar. Salta och peppra bitarna.
  3. Hetta upp olja i en panna och stek laxen på ganska hög värme i ca 3 minuter på varje sida. Den ska inte bli helt genomstekt.
  4. Häll på kokosmjölk, limesaft och limeskal. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt sjuda sakta ca 3 minuter tills laxen är klar. Strö över dillen.
  5. Skär eller bryt bort sparrisarnas nedre del och koka den i lättsaltat vatten i ca 1-2 minuter. Häll av och servera laxen direkt ur pannan med sparris, ris och limeklyftor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept