Drottningkaka

POPULÄRT
Drottningkaka
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Drottningkaka

10 ingredienser

45 min

En kaka med en underbar smak av sommar! Grunden är en riktigt saftig och god sockerkaka
som jag fyller med hallon och blåbär /Monika Ahlberg

Ingredienser

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • smör
  • ströbröd

Fyllning

  • 250 g hallon och blåbär, frysta går bra

Gör så här

  1. Rör ihop smör och socker vitt och poröst.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om.
  3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt till smeten. Blanda till sist ner mjölken.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form à ca 1,5 liter. Häll på bären och tryck ner dem lite lätt.
  5. Grädda kakan i 175 grader i ca 35 minuter. Ta ut och låt svalna under bakduk. Stjälp upp kakan och servera. Kakan kan frysas.