Chicken satay à la Monika Ahlberg

Chicken satay
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Från Nyhetsmorgon

Underbar klassisk thailändsk klassisk rätt som här är gjord på mitt vis. Hemligheten till framgången är nog den lilla mängden kyckling på varje spett. Och så den underbara såsen förstås!  Använd gärna delade innerfiléer av kyckling till rätten. Recept ur boken Monikas vardagsmat

Daniella Lundh Egenäs dryckestips:

Kloster Eberbach Nr 5810, Riesling Kabinett, 2015
Tyskland, Rheingau

Txomin Etxaniz Nr 95040, Rosado, 2014
Spanien, Getariako Txakolina

8 juni 2012
Visa mer

Du behöver

  • 24 st engångsgrillspett
  • 600 g kycklingfilé

Marinad

  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 0,5 dl oliv- eller rapsolja
  • 0,5 dl soja

Jordnötssås

  • 1 bit färsk ingefära, ca 4 cm
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st liten burk kokosmjölk, 165 ml
  • 5 msk jordnötssmör
  • 0,5-0,75 dl sweet chilisås

Till servering

  • 1 kruka sallad
  • Körsbärstomater
  • Ev jasminris

Gör så här

  1. Blötlägg träspetten.
  2. Kyckling
    Vispa ihop marinaden och lägg kycklingfiléerna att marinera minst 1/2 timme.
  3. Skär kycklingfiléerna i långsmala bitar och gör så många kycklingspett du kan!
  4. Sätt ugnen på grillvärme, 225 grader.
  5. Lägg spetten på ett galler ovanpå en långpanna.
  6. Grilla i ugn ca 7-8 minuter på varje sida. Eller stek kycklingbitarna i smör i några minuter i en stekpanna och trä sedan upp på spett.
  7. Gör såsen under tiden:
  8. Jordnötssås
    Skala och riv ingefäran. Krama ur den rivna ingefäran och lägg saften i en skål.
  9. Skala och pressa ner vitlöken.
  10. Blanda samman med kokosmjölk, jordnötssmör och chilisås.
  11. Servera kycklingspetten att doppa i jordnötssåsen med salladen och eventuellt jasminris.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept