Butterkaka med saffran och mandelmassa

Monika Ahlberg

Butterkaka med saffran och mandelmassa

10 ingredienser

Vetebröd som fylls med mandelmassa ger saftiga bröd. Så här till jul smaksätter jag även degen med saffran och bakar ut den i en hjärtformad bakform.

Ingredienser

Butterkaka

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 g saffran [2 förp]
  • salt
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 25 g smör, smält, avsvalnat

Till pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Butterkaka med saffran
  2. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen.
  3. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter.
  4. Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret. Smörj 2 hjärtformade eller runda bakformar om ca 18-20 cm med smör.
  5. Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en platta. Bred på mandelmassan och rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 3 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formarna och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.
  6. Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda kakorna på 200° i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.