Blåbärsbaguetter

Från Nyhetsmorgon

Monika Ahlbergs blåbärsbaguetter blir väldigt saftiga eftersom du bakar dem med blåbär, färskost och ett specialmjöl som heter Manitoba cream.

Viktigt dock när man bakar med Manitoba är att man arbetar degen ordentligt, helst i en maskin. Men en elvisp med degkrokarna på duger också bra. För hand kräver degen sina 10 minuter i handkraft!

2 augusti 2013
Visa mer

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 0,5 msk salt
  • 4 dl blåbär
  • 200 g färskost
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 1,3-1,4 liter Manitoba vetemjöl eller vetemjöl special

Gör så här

  1. Lös jästen i vattnet som ska vara fingervarmt, 37 grader. Blanda ner blåbär i degvätskan tillsammans med salt.
  2. Tillsätt färskost och grahamsmjöl, blanda.
  3. Rör ner vetemjöl, lite i taget. Spara ca 2 dl till utbakning. Det blir en lös deg men den reder sig under arbetandet.

     


  4. Arbeta degen kraftigt (helst i maskin eller elvispens degkrokar i minst 5 minuter eller tills degen blir elastisk). För hand behöver man jobba på ordentligt i 10 minuter, minst!
  5. Låt jäsa i 45 minuter.
  6. Arbeta degen igen, gärna kraftigt och på lätt mjölat bakbord. Forma 6 baguetter och lägg på plåtar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  7. Grädda sedan på 225 grader i ca 20 minuter eller tills bröden låter ihåliga när ni knackar på undersidan.
  8. Låt blåbärsbaguetterna svalna på galler under duk.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept