Aprikos- och hallonmarmelad

Du behöver

  • 0,5 kg aprikoser
  • vatten
  • 300 g per (1/2 kg frukt) strösocker
  • 1 stor citronsaft och skal
  • 200 g hallon
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Lägg de torkade aprikoserna i blöt under natten.
  2. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i cirka 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast i botten.
  3. Kör frukten i mixer till en slät massa. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron.
  4. Låt det hela sakta koka upp.
  5. Rör hela tiden så att det inte bränner vid. Låt marmeladen sjuda ytterligare 10 minuter.
  6. Gör hallonmarmeladen under tiden. Koka socker och hallon i en gryta i cirka 10 minuter.
  7. Det är särskilt viktigt att det blir en fast hallonmarmelad, annars rinner den ner i aprikosmarmeladen och förstör den estetiska helheten. Ställ den färdiga marmeladen åt sidan för att vila något innan den ska hällas upp.
  8. Börja med att ösa upp aprikosmarmeladen. Fyll väl rengjorda heta burkar till 2/3. Fyll upp resten av burken med hallonmarmelad och förslut genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept