Brandade de morue Nîmoise

8

Du behöver

  • 700 g saltad torkad torsk
  • 4 dl mjölk
  • 2 kvistar timjan
  • 2 torkade lagerblad
  • 5 svartpepparkorn, krossade
  • 4 klyftor vitlök, mortlade
  • 3 dl olivolja
  • 1 baguette
  • 1 klyfta vitlök

Garnering

  • olivolja
  • nymald svartpeppar
  • timjan, plockad

Gör så här

  1. Förberedelser
    Salta ur fisken genom att blötlägga den och låta stå i kylen minst 1 dygn. Byt vatten minst tre gånger.
  2. Tillagning
    Lägg den saltade torsken i en tjockbottnad kastrull. Slå på mjölk så att den täcker fisken. Tillsätt timjan, lagerblad och svartpepparkorn. Klipp till en cartouche av smörpapper ungefär lika stor som kastrullen och lägg över. Koka upp långsamt.
  3. När fisken kokat upp, ta av kastrullen från plattan och låt dra cirka 20 minuter. Ta upp fisken ur mjölken och plocka den i mindre bitar. Spara mjölken.
  4. Lägg vitlöken i en kastrull och tillsätt 0,5 dl olivolja.
  5. Sätt kastrullen på låg värme så att vitlöken steks utan att få färg. Tillsätt bitar av fisken under kontinuerlig omrörning med träslev. Ta av kastrullen från värmen när all fisk är krossad.
  6. Tillsätt resten av olivoljan droppvis under omrörning tills fisken och olivoljan har gått ihop. Ibland behöver man späda med någon matsked mjölk från koket.
  7. Förvara brandaden i kylen.
  8. Servering
    Stek några baguetteskivor i olivolja och gnugga dem med vitlöksklyftan.
  9. Lägg upp brandaden på ett stort fat eller fördela i portionsformar. Ringla över olivolja, dra några varv med pepparkvarnen och strö över timjan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept