Från Nyhetsmorgon

Midsommartart

Du behöver

Mördeg

  • 90 g vetemjöl (1.5 dl)
  • 60 g smör
  • 30 g florsocker (0.5 dl)

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 0,5 dl Hallands fläder snaps

Flädergelé

  • 2 dl flädersaft (outspädd)
  • 3 st gelatinblad

Övriga ingredienser

  • 2 dl grädde (vispad)
  • Blandade bär

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda alla ingredienser till en deg.
  2. Låt vila i kyl, ca 15 min, innan den bakas ut.
  3. Ta antingen en form, ca 24 cm i diameter eller flera små.
  4. Bäst är att kavla ut degen och sen lägga den i formen och trycka fast med fingrarna.
  5. Skär sedan av kanterna.
  6. Baka ca 10-12 min i 175 grader. Låt svalna.
  7. Fyllning
    Blanda i lite snaps i taget i mandelmassan.
  8. Massera ihop antingen med handen eller metallslev.
  9. Antingen skedar man ut det i tartskalet eller spritsar.
  10. Flädergelé
    Lägg gelatinet i kallt vatten ca 10 min.
  11. Smält i mikron i en liten bunke.
  12. Vispa i gelatinet i saften.
  13. Häll det i en silikonform. Det funkar att fylla i en liten skål som man plastar med en plastpåse, inte plastfolie för det är för tunt och kan fastna i gelén.
  14. Frys in den i minst 3 timmar. Ta ut och skär upp i bitar.
  15. Montering
    Fyll det kalla tartskalet med mandelmasseblandningen.
  16. Sen spritsar du eller bara skedar upp den vispade grädden.
  17. Dela och ta bort det gröna på jordgubbarna.
  18. Lägg på massor av färska bär och några bitar flädergelé. Klart!
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept