Mia Öhrns kardemummabullar

25 st
Mia Öhrns kardemummabullar
Foto: TV4
25 st

Du behöver

Deg

  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 840 g vetemjöl (14 dl)
  • 2 tsk nystött kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 msk kardemumma, nystött

Sockerlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Kardemummasocker

  • 2 tsk kardemumma, nystött
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Deg
    Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort, annars kall) och rör tills jästen lösts upp.
  2. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken.
  3. Klicka även ner det mjuka smöret.
  4. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5-10 minuter i en köksassistent eller för hand.
  5. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  6. Fyllning
    Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en stor rektangel.
  7. Bre på fyllningen.
  8. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden: först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
  9. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda brickor eller skärbrädor.
  10. Plasta in och sätt in i frysen.
  11. Sockerlag
    Koka ihop socker och vatten och låt svalna.
  12. Ta ut bullarna i god tid innan de ska gräddas och låt dem jäsa.
  13. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.
  14.  Pensla bullarna med sockerlagen och strö över kardemummasockret.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept