Äppelkaka med vit choklad

Från Nyhetsmorgon

Extra smarrig blir äppelkakan med vit choklad. Så här gör du den enligt Melker Andersson.

8 september 2013
Visa mer
10

Du behöver

  • 200 g choklad, vit
  • 175 g smör
  • 1 dl rörsocker
  • 4 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 st äpplen, syrliga
  • florsocker till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka chokladen och smält i vattenbad eller i mikro.
  3. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Dela äggen och vispa ner äggulorna en i taget i smöret. Tillsätt mjölk, choklad, havregryn och salt. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en bunke. Sikta ner detta genom en nätsil i smeten och rör till en jämn smet.
  4. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd försiktigt ner vitorna i smeten. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
  5. Fördela äppelklyftorna i en smörad form med löstagbar kant, cirka 24 cm. Bred ut smeten över äpplena i formen.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen 45 minuter. Låt kakan svalna i formen innan den läggs på ett fat. Pudra över florsocker och servera med vispgrädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept