Ingefärskakor

Från Nyhetsmorgon
Jul

Kryddiga kakor som påminner om engelska ginger biscuits. De kallas också Rånepepparkakor efter receptets ursprung i Råneå i Norrbotten. /Maud Onnermark
Receptet kommer från Bonniers kokbok.

Receptet ger ca 100 kakor.

10 november 2010
Visa mer

Du behöver

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 5 dl strösocker
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st citron, finrivet skal
  • 0,5 dl pressad citronsaft
  • 10 dl vetemjöl (600 g)
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 msk mald ingefära

Gör så här

  1. Rör smör och socker tills det blir pösigt.
  2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.
  3. Blanda vetemjöl, bikarbonat och ingefära.
  4. Rör ner det i smeten.
  5. Låt den vila i kylskåp i några timmar eller tills det går att rulla kulor av den.
  6. Sätt ugnen på 125 grader.
  7. Rulla små kulor och lägg dem på plåt. Lägg dem inte för tätt eftersom de flyter ut en hel del.
  8. Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter tills kakorna blir vackert bruna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept