Risotto med skinka, rökt kött och västerbottensost

Mattias-Larsson

Risotto med skinka, rökt kött och västerbottensost

14 ingredienser

30 min

Örtig risotto med skinka eller rökt kött och västerbottenost. Perfekt bjudmat eller att njuta av i sin ensamhet.

Vi slänger nästan hälften av all mat som produceras och det är en katastrof både rent ekonomisk och miljömässigt. Samtidigt har vi efter en av våra största mathelger ofta massor med mat över och är lite trötta på julens smaker.

Ingredienser

portioner
  • 0,25 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl arborioris (eller carnaroliris)
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • ca 3 dl kycklingbuljong
  • 40 g Västerbottensost
  • 1,5 msk olivolja
  • skinka, fint tärnad (och/eller rökt kött)
  • 1 msk dragon, finhackad
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 0,5 msk rosmarin, finhackad
  • smör
  • salt
  • salladsmix

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull.
  2. Häll i vinet och hälften av buljongen.
  3. Koka risotton sakta och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen.
  4. Riv 25 g Västerbottenost och hyvla 15 g.
  5. Tillsätt kött, spenat, örter, en klick smör och riven ost när riskornen har ett lätt tuggmotstånd (efter c:a 15 minuter).
  6. Smaka av med salt.
  7. Lägg upp den krämiga risotton i fyra djupa tallrikar, toppa med några salladsskott och den hyvlade osten.