Prinsesstårta deluxe

Från Nyhetsmorgon

Vegan: Använd mjölkfritt smör och växtbaserad mjölk t.ex. soja-, mandel-, eller havremjölk. Istället för vanlig vispgrädde använder du en växtbaserad variant, finns bland annat baserade både på soja, kokos, ris och havre.

17 november 2013
Visa mer

Du behöver

Sockerkaka

  • 100 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 2,5 dl mjölk

Fyllning

  • 3 dl marsankräm
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl jordgubbssylt

Dekoration

  • 500 g marsipan
  • grön karamellfärg
  • röd karamellfärg
  • tandpetare

Gör så här

  1. Sockerkaka. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla två springformar, 20 cm i diameter. Stoppa en rundel bakplåtspapper i botten om du vill vara säker på att kakan inte fastnar.
  2. Smält smöret i en kastrull eller i 1 minut i micron.
  3. Blanda vetemjöl, strösocker, maizena, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Vispa ner mjölk och smält smör med hjälp av en ballongvisp. När du har en slät smet utan klumpar så fördelar du den i formarna.
  5. Grädda i 20-25 minuter, eller tills de är torra i mitten. Ta ut och låt svalna.
  6. Fyllning. Vispa vispgrädden och blanda sedan med den färdiga marsankrämen eller hemmagjorda vaniljkrämen.
  7. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat.
  8. Bred ut hälften av sylten över bottnen och toppa med ett generöst lager vaniljgrädde.
  9. Lägg på nästa botten och bred ut resten av sylten. Täck hela tårtan med resterande vaniljgrädde.
  10. Dekoration. Färga hälften av marsipanen rosa genom att knåda in några droppar röd karamellfärg i den.
  11. Färga den andra hälften grön på samma sätt. Jag gillar att dela marsipanen i tre bitar och färga dem i olika gröna nyanser.
  12. Börja med att kavla ut den gröna marsipanen. Skär ut löv med hjälp av en vass kniv och pressa sedan ner veck för att efterlikna bladnerverna.
  13. Kavla ur den rosa marsipanen. För att göra en ros behövs det 10 rundlar marsipan. Ta ut rundlarna med hjälp av ett kakmått, lock eller annat runt föremål.
  14. Rulla ihop den första rundeln. Lägg den nästa rundeln över skarven och vik runt. Försätt att pressa på marsipanrundlar omlott, så att skarvarna hela tiden täcks.
  15. Pressa fast dem så att de sitter kvar. När alla rundlar är använda nyper du av klumpen som har bildas under och vecklar sedan ut "kronbladen" med hjälp av fingrarna.
  16. Stick in en tandpetare i varje ros, detta för att de ska gå att fästa på tårtan.
  17. Börja med att täcka hela prinsesstårtan med marsipanbladen och stick sedan in den tandpetsförsedda rosorna över hela tårtan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept