Pepparkakshus

Från Nyhetsmorgon
Jul

Så gör du ett likadans pepparkakshus som Mattias Kristiansson bakade i Nyhetsmorgon.

Några små tips inför pepparkaksbyggandet:
1. Rita upp alla delar på papper eller kartong. På så sätt kan du testa och sätta ihop och se så att huset verkligen går att genomföra.
2. Håll det enkelt. Du kan lägga till delar efterhand om du känner för det.
3. Ta dig tid. Inga pepparkakshus blir vackra om de stressas fram.
4. Det behöver inte vara perfekt! Om du ser ett perfekt hus vet du att de inte haft roligt när de byggt det.
5. Extra allt! Kör på allt du har. Godis kan man aldrig få för mycket av. Och glöm alla pekpinnar och svensk blygsamhet.

15 december 2013
Visa mer

Du behöver

Pepparkaksdeg

  • 1 msk kanel, malen
  • 2 tsk ingefära, malen
  • 1 tsk kryddnejlika, malen
  • 0,5 tsk kardemumma , malen
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm bikarbonat
  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 4,5 dl vetemjöl
  • Karameller
  • Smält socker

Kristyr

  • 1 st äggvita
  • 1 krm ättika
  • 3 dl florsocker

Gör så här

  1. Pepparkaksdeg
    Blanda ihop samtliga ingredienser.
  2. Enklast blir det om du använder en matberedare, men envisa fingrar går också bra.
  3. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 minuter.
  4. Rita upp alla husdelarna på papper eller kartong och klipp ut.
  5. Kavla ut pepparkaksdegen på ett mjölat bakbord, men gör den inte för tunn.
  6. Lägg mallarna på degen och skär ut.
  7. Skär ut eventuella fönster nu.
  8. Lägg pepparkaksdelarna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader 8–10 minuter tills de har fått fin färg.
  9. Ta ut och lägg åter på mallarna och skär en extra gång med en vass kniv. 
  10. Detta därför att degen flyter ut när den gräddas.
  11. Ställ in ytterligare 2-4 minuter och baka klart.
  12. Ta ut och låt svalna helt.
  13. Kyrkfönster
    Krossa karamellerna i en mortel eller med något hårt.
  14. Sprid ut krosset i "fönsterna" på pepparkakshuset, antingen en färg eller blanda flera olika.
  15. Ställ in i ugnen i 200 grader i 2-3 minuter, eller tills karamellen har smält.
  16. Ta ut och sprid på ytterligare ett lager krossad karamell och ställ in tills den har smält.
  17. Låt svalna helt innan du lyfter upp från plåten.
  18. Smält socker
    Sprid ut sockret i en vid kastrull och sätt plattan på medelhög värme.
  19. När sockret har smält och blivit bärnstensfärgat tar du kastrullen från plattan. 
  20. Doppa kanterna på de båda långsidorna av huset i karamellen och tryck sedan fast de två kortsidorna. Var försiktig så att du inte bränner dig.
  21. När sockret har stelnat (vilket går på några sekunder) fortsätter du att doppa del för del. Ibland är det smidigt att ta hjälp av en sked. Ställ bara tillbaka kastrullen på plattan om sockret hårdnar.
  22. Kristyr
    Vispa med en elvisp ihop äggvita, ättika och florsocker i en bunke. 
  23. Tillsätt eventuellt mer florsocker om kristyren känns för lös. 
  24. Den ska vara så fast att du kan spritsa en linje som inte flyter ut.
  25. Spritsa hej vilt på pepparkakshuset och tryck eventuellt fast en massa godis. Det är det här som är det roligaste med pepparkakshusbygge!
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept