Äppeltårta "shabby chic"

Äppeltårta "shabby chic"
Foto: Mattias Kristiansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Äppeltårta "shabby chic"

36 ingredienser

Äppeltårta i flera våningar med fyllning på äppelkompott och dulce de leche-kolasås.

Det går att köpa färdig, riktigt god dulce de leche, men det är jätteenkelt att göra egen: Sätt ner den oöppnade burken sötad kondenserad mjölk i en kastrull. Fyll på med vatten så att du täcker hela burken med några centimeters marginal. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i 2½–3 timmar. Vattnet får absolut inte koka och burken måste hela tiden vara täckt av vatten, i annat fall kan den explodera. Ta upp burken och låt den svalna. Nu har du världens godaste kolasås!
Fler och fler svenskar vill bo på landet. De ser framför sig ett liv fullt av brokigt porslin, patinerade möbler, flätade korgar, filttofflor, konstnärsdrömmar, lugn och harmoni. Själv får jag lappsjuka redan av att sitta på en halvtom buss, så än är jag inte redo. Däremot måste jag erkänna att jag också kan bli löjligt förälskad i allt som är shabby chic, i smyg. Det var därför jag skapade den här tårtan. En tårta som inte behöver vara rak och symmetrisk, slät och polerad, och med rosor som inte kräver en konditorutbildning eller äcklig sockerpasta. Det här är en riktig äppeltårta av äpplen, fylld med äpplen och dekorerad med äpplen.

Ingredienser

portioner bitar

Äppelkaka

  • 200 g smör
  • 6 ägg
  • 2 dl muscovadosocker
  • 5 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk malen kanel
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 dl äppelmos
  • 4 äpplen
  • 3 dl filmjölk

äppelkompott

  • 1 kg äpple
  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 2 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 5 kardemummakärnor
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk smör

Kolafyllning

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 200 g färskost, rumstempererad
  • 4 dl florsocker
  • 1 dl dulce de leche

Gräddfrosting

  • 400 g färskost
  • 2 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vispgrädde

Äppelrosor

  • 2 röda äpplen (fast)
  • 2 gröna äpplen (fast)

Sockerlag

  • 1,5 dl strösocker
  • 5 dl vatten
  • röd hushållsfärg
  • grön hushållsfärg

Glace

  • 1 dl aprikosmarmelad

Verktyg

  • Kakform
  • Kakform
  • Kakform
  • kartongrundlar med en diameter något mindre än tårtbottnarna
  • lång träpinne, lite tjockare än en grillpinne
  • sprits med rund tyll

Gör så här

Äppelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och mjöla en eller flera formar (beroende på hur stor tårta du vill göra).
  3. Smält smöret.
  4. Vispa ägg, muscovadosocker och strösocker så fluffigt det bara går.
  5. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
  6. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med äppelmos, rivna äpplen, filmjölk och det smälta smöret.
  7. Blanda till en jämn smet. Häll ner smeten i formen och grädda i 40–50 minuter.
  8. Ta ut kakan när den är torr i mitten. Testa med en sticka. Låt svalna.

Äppelkompott

  1. Skala och kärna ur äpplena.
  2. Skär i mindre bitar och låt puttra i en kastrull under lock i ca 20 minuter eller tills de har blivit mjuka.
  3. Pressa aprikosmarmeladen genom en sil ner i kastrullen och blanda med äpplena.
  4. Tillsätt kryddorna, strösocker och smör. Höj värmen något och låt allt puttra under omrörning tills det blivit ett tjockt mos.
  5. Häll över i en skål och låt svalna helt.

Kolafyllning

  1. Vispa samtliga ingredienser till en fluffig smet.
  2. Låt stå i kylen i 30 minuter så att den blir lite fastare.

Gräddfrosting

  1. Vispa färskost, florsocker och vaniljsocker luftigt i en bunke.
  2. Vispa vispgrädden fluffig i en annan bunke.
  3. Vänd ner den vispade grädden i färskostsmeten.

Äppelrosor

  1. Kärna ur äpplena med en äppelurkärnare (men skala dem inte).
  2. Skiva äpplena i 3 mm tunna skivor med hjälp av en mandolin eller en vass kniv.
  3. Koka upp hälften av strösockret och vattnet i en kastrull, tillsammans med några droppar röd karamellfärg.
  4. Koka upp den andra hälften av strösockret och vattnet i en annan kastrull, tillsammans med några droppar grön karamellfärg.
  5. Låt de röda äppelskivorna sjuda i 4–6 minuter i den röda sockerlagen och de gröna äppelskivorna lika länge i den gröna sockerlagen. Se noga till att de inte kokar sönder.
  6. Sila av sockerlagen och skölj försiktigt äppelskivorna i kallt vatten.
  7. Låt rinna av på en kökshandduk.
  8. Ta en äppelskiva och skär den så att du får en lång remsa.
  9. Rulla ihop remsan så att det blir som en liten ros. Bygg eventuellt på med fler äppelskivor runt om för att få större rosor.
  10. Skär av en bit av botten så att rosen kan stå stadigt.
  11. Skär de gröna äppelskivorna så att de liknar blad. Här finns inga regler, det får gärna se lite oregelbundet och vildvuxet ut.

Montering av tårtan

  1. För att göra en "våning" skär du en tårtbotten i tre delar.
  2. Lägg en del på en kartongskiva med samma diameter som tårtbottnen.
  3. Fyll en spritspåse med kolafyllning och spritsa en kant runt tårtbotten som hindrar fyllningen från att pressas ut.
  4. Fyll på med äppelkompott så att det täcker.
  5. Lägg på nästa tårtbotten. Sprid ut ett generöst lager med kolafyllning och lägg på den tredje tårtbottnen.
  6. Täck nu hela tårtan med gräddfrosting.
  7. Gör likadant med de två andra tårtbottnarna, så att du får tre likadana tårtor i olika storleker, alla placerade på kartongskivor.
  8. Stapla tårtorna på varandra och jämna till gräddfrostingen.
  9. Ta nu din träpinne och tälj eventuellt till en spets i ena änden.
  10. Stick ner pinnen genom tårtans alla lager tills du når botten.
  11. Gör en markering på pinnen så du vet hur lång den måste vara för att inte sticka upp ur tårtan.
  12. Dra upp pinnen och såga av den vid markeringen.
  13. Stick nu ner den i tårtan på nytt tills den inte längre syns.
  14. På så sätt hålls bottnarna på plats och riskerar inte att glida av varandra.
  15. Placera ut äppelrosor och blad där du tycker att det passar. Här är det tillåtet att ösa på och dekorera tills du skäms.

Glace

  1. Pressa marmeladen genom en sil så att alla fruktbitar försvinner.
  2. Smält marmeladen i en kastrull.
  3. Pensla blommor och blad med glacen så att de får en vacker glans.