Nattjästa baguetter

10 h
3 baguetter
Nattjästa baguetter
Foto: Jakob Fridholm
Från Nyhetsmorgon

Enkelt grundrecept på nattjästa baguetter. Du kan se på den här degen som en grunddeg som kan varieras lite hur som helst. Till exempel kan du ersätta 100-200 gram av vetemjölet mot ett fullkornsmjöl av något slag. Du kan också rulla baguetterna i frön innan du skjutsar in dem i ugnen, till exempel sesam-, solros- eller vallmofrön. Och häng förresten inte upp dig på att de ska vara nattjästa - det går precis lika bra att göra degen på morgonen, låta den jäsa över dagen och baka ut den på eftermiddagen.

Tips:
Går din ugn till 275 grader kan du testa att baka dem på högsta värme. Det ger baguetterna mer karaktär.
Hållbarhet och förvaring
Godast nygräddade. Kan dock sparas några dagar i en plastpåse, men då bör de få några minuter i en 250-gradig ugn så att de får tillbaka lite skorpa. Går utmärkt att frysa in. Tina i 10-15 minuter i 150-gradig ugn.

18 oktober 2014
Visa mer
10 h
3 baguetter

Du behöver

Deg

  • 3 g jäst, (3 krm)
  • 350 g kallt vatten, (3,5 dl)
  • 450 g vetemjöl special, (7,5 dl)
  • 10 g salt, (1,5 tsk)

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop - antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Täck med bakhandduk och låt jäsa i 40-60 minuter.
  4. Dela degen i tre långa längder. Sträck ut dem en aning på längden, snurra dem ett varv och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg, 15-20 minuter.
  5. Ta ut bröden och väck familjen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept