Honungsfrallor

Honungsfrallor
Foto: Jakob Fridholm
Martin Johansson porträtt
Martin Johansson porträtt

Honungsfrallor

6 ingredienser

9 h

Enkla frallor med honung. Det är honungen tillsammans med rågsikten som ger frallorna deras sega och lite kolaartade skorpa. Det går fint att baka frallorna enbart på rågsikt, de blir då bara aningen mer kompakta.

Hållbarhet och förvaring
Bäst första dygnet men klarar ett par dagar i plastpåse. Går bra att frysa in.

Ingredienser

portioner9 - 12 stycken

Deg

  • 3 g jäst [3 krm]
  • 350 g vatten, kallt, [3,5 dl]
  • 330 g rågsikt [6 dl]
  • 120 g vetemjöl special [2 dl]
  • 30 g honung [1,5 msk]
  • 8-10 g salt [ca 1,5 tsk]

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop - antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.
  3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Vik ihop degen till ett paket. Strö på lite mjöl och täck med en bakhandduk. Låt jäsa i 30-50 minuter (beroende på hur varmt det är och hur bråttom du har).
  4. Dela degen i bitar med en degskrapa eller stekspade och lägg dem med den mjölade sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills frallorna har fått ordentligt med färg, 12-15 minuter. Låt svalna på galler.