Äppelbröd med hasselnötter

10 h
1 formbröd
Äppelbröd med hasselnötter
Foto: Jakob Fridholm
Från Nyhetsmorgon

Saftig limpa med äpple och hasselnötter. Den här enkla degen rör du ihop innan du går till jobbet och har sedan ett rykande färskt bröd till middagssoppan (förutsatt att du kan smita lite tidigare från jobbet eller tänka dig en lite sen middag). Det rivna äpplet gör brödet särskilt saftigt och ger en ovanligt god skorpa. Smaken av äpple kan man dock bara förnimma om man vet att det finns där.

Hållbarhet och förvaring
Brödet håller sig fint i ett par dagar stående med snittytan nedåt på en skärbräda. När man tycker att det börjar kännas lite torrt stoppar man det bara i brödrosten. Nästan ännu godare!

18 oktober 2014
Visa mer
10 h
1 formbröd

Du behöver

Deg

  • 75 g hasselnötskärnor, (1 dl)
  • 3 g jäst, (3 krm)
  • 200 g kallt vatten, (2 dl)
  • 200 g grovrivet äpple med skal, (2)
  • 25 g mörkt muscovado- eller farinsocker, (2 msk)
  • 200 g rågsikt, (3,5 dl)
  • 250 g vetemjöl, (4 dl)
  • 10 g salt, (1,5 tsk)

Gör så här

  1. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de har fått lite färg. Låt svalna.
  2. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop - antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
  3. Smöra en form (1,5 liter) och klicka ner degen. Jämna till degen med fuktad hand. Strö på lite mjöl, täck med bakhandduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.
  5. Klipp några snitt i degen med en sax och sätt in formen på ett galler strax under mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i cirka 55 minuter. Vänd eventuellt ut brödet och grädda utan form de sista 10 minuterna - det ger en bra yta runtom.
  6. Låt brödet svalna en stund på galler innan du skär i det.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept