Lammfilé med nötquinoa och myntakräm

Från Nyhetsmorgon

Stekt lamm med quinoa och knapriga nötter och frön. du kan till exempel använda cashewnötter, hasselnötskärnor, mandel, valnötter, solroskärnor eller pumpakärnor.

28 mars 2014
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg lammfilé
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar

Nötquinoa

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 dl blandade nötter och frön
  • 1 dl katrinplommon och tranbär, hackade
  • 1 granatäpple
  • 3 msk citronsaft
  • 1-2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Myntakräm

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl crème fraiche
  • 150 g fetaost
  • 1 knippe färsk mynta
  • olivolja
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Putsa köttet. Bryn det runtom i en het stekpanna i smör.
  3. Lägg köttet i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
  4. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55-60 grader.
  5. Koka quinoa i vatten och salt i ca 15 minuter.
  6. Rosta nötter/frön i en torr stekpanna (hacka nötterna grovt).
  7. Blanda ner nötterna/fröna i den kokta quinoan och tillsätt torkad frukt och bär.
  8. Dela granatäpplet, kärna ur och tillsätt kärnorna.
  9. Tillsätt citronsaft, olja, salt och peppar.
  10. Myntakräm
    Blanda ihop yoghurt, creme fraiche och fetaost.
  11. Hacka myntan och rör ner den. Ringla över lite olivolja och peppar.
  12. Skär lammköttet i tunna skivor och servera tillsammans med nötquinoan och myntakrämen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept