Hjortronfylld munk med vaniljsås

10 st
10 st

Du behöver

  • 200 g hjortron
  • 0,5 dl socker

Munkar

  • 25 g jäst
  • 75 g saltat smör
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • ca 3 dl olja till fritering

Till servering

  • vaniljsås

Gör så här

  1. Blanda hjortron med socker och rör runt. Låt det stå tills sockret har smält.
  2. Smula jäst i en bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull, dra av från plattan och tillsätt mjölken.
  4. Häll ner smörmjölken över jästen och rör runt.
  5. Tillsätt socker och mjöl och blanda till en slät deg.
  6. Arbeta till sist in ägget i degen.
  7. Fördela degen i 10 bitar och rulla till bollar. Lägg dem sedan på en plåt och låt jäsa under duk i till dubbel storlek.
  8. Värm upp oljan i en kastrull till 160 grader, fitera sedan munkarna i 3 minuter på varje sida till fin färg.
  9. Ta upp munkarna och lägg dem på hushållspapper och låt vila i 5 minuter.
  10. Rulla dem sedan i socker. Skär ett snitt ovanpå munkarna och fyll dem med hjortron.
  11. Servera dina munkar med kall vaniljsås
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept