Berberesotad lax, getostyoghurt, primörer och mandel

30 min + 2 h
4
30 min + 2 h
4

Du behöver

  • 600 g lax
  • 3 msk berbere, se recept nedan
  • 100 g getost
  • 200 g naturell yoghurt
  • 1 knippe sparris
  • 1 knippe mmorötter
  • 1 knippe rädisor
  • 2 lime
  • 1 knippe mynta
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe persilja
  • 1 dl mandel, rostad
  • 1 dl olivolja

Rimlag

  • 1 dl salt
  • 1 dl socker
  • 4 dl vatten

Berbere

  • 1,25 dl mald, torkad serranochili eller annan chili
  • 1,25 dl paprikapulver
  • 2 msk salt
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk mald kardemumma, helst nymald
  • 1 tsk mald muskotnöt
  • 3 krm vitlökspulver
  • 2 krm mald kryddnejlika
  • 2 krm mald kanel
  • 2 krm mald kryddpeppar
  • 1 tsk bockhornsklöverfrön

Gör så här

  1. Rimlag
    Koka alla ingredienserna tills att socker och salt har löst upp.
  2. Kyl ned.
  3. Berbere
    Mal bokhornsklöverfröna i en mortel eller elektrisk krydd- eller kaffekvarn.
  4. Blanda samman väl med övriga ingredienser i en liten skål.
  5. Förvara i lufttät burk
  6. Lägg laxen i rimlagen 2 timmar.
  7. Ta upp och torka. Skär i 4 bitar.
  8. Gnid in med berbere, låt stå i kyl när du förbereder övriga ingredienser.
  9. Rosta mandel 8 min på 175 grader i ugn. Hacka grovt och salta.
  10. Mixa getost och yoghurt i en kannmixxer slät. Häng av i kaffefilter till en koncistens av yoghurt.
  11. Stek sparris och morötter i torrpanna tills att de får rikligt med färg. Ta upp ur pannan, salta och peppra samt gnid in med dem olivolja.
  12. Dela lime på hälften. Stek gyllenbrun med olivolja på snittytan,
  13. Stek laxen på hög värme i torr panna i 1 min på varje sida.
  14. Skiva rädisor tunt, plocka dill, mynta och persilja och blanda med de stekta grönsakerna.
  15. Servera laxen på grönsakerna. Ringla getostyoghurt och olivolja över laxen. Avsluta med den rostade mandeln. Servera med grillad lime.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept