Goat in curry med kokosris

4 - 6
Från Nyhetsmorgon

Kryddigt långkok på lamm eller get serveras med kokosris med svarta bönor

28 februari 2015
Visa mer
4 - 6

Du behöver

Goat in curry

  • 1,5 kg lamm eller get på ben (lägg, bringa eller grytbitar)
  • 3,5 msk currypulver (madras)
  • 2 gula lökar
  • 3 salladslökar
  • 1 msk salt
  • 1 msk svartpeppar
  • 2 starka röda chili
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 50 g smör
  • 200 g morot
  • 200 g fast potatis
  • salt och peppar

Kokosris

  • 3 dl basmatiris
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 kanelstång
  • 2 dl kokta svarta bönor
  • 3 dl kokosmjölk
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Pulsmixa alla ingredienser utom kött, morot, potatis och smör i en matberedaren tills du har en grovmixad marinad. Gnid in köttet i marinaden och låt stå över natten.
  2. Skrapa av marinaden så gott det går från köttet och spara det på sidan, ta en tjockbottnad gjutjärnspanna (hög kant) och sätt på hög värme. Bryn köttet i smöret tills det är ordentligt brynt runt om, kött på ben kräver noggrannare bryning runt om. Därefter häller du på den sparade marinaden och täcker allt med vatten.
  3. Skala moroten och potatisen, skär sedan ner i 2 cm bitar och lägg i grytan.
  4. Låt allt sjuda under lock tills köttet börjar släppa ifrån benet, det tar ca 2 timmar (grytbitar kräver kortare tid). Koktiden avgörs av storleken på köttbitarna!
  5. När önskad textur på köttet är uppnådd smakar du av allt med salt och peppar och låt grytan koka ner så att den är uppnår rätt textur.
  6. Spola riset, häll sedan ner i en kastrull och slå på kokosmjölken, vatten, buljong och kanelstången, sätt på ett lock och låt riset koka upp och koka i 3-4 minuter. Slå sedan av värmen och låt riset gå på eftervärme i ca 15 minuter. Blanda ner de svarta bönorna.
  7. Redo att serveras!
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept