Svamp- och dinkelvåffla med kallrökt skinka

Svamp- och dinkelvåffla med kallrökt skinka
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Svamp- och dinkelvåffla med kallrökt skinka

17 ingredienser

Frasiga, lite nyttigare våfflor med dinkelmjöl. Variera innehåll och tillbehör så får du en bra lunch, middag eller mellanmål.

Ingredienser

  • 100 g kallrökt skinka
  • 2,5 dl dinkelmjöl
  • 1,25 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 60 g smör
  • 2 ägg
  • 10 g torkad svamp (t ex trattkantareller och Karl-Johan)
  • 0,5 tsk rosmarin
  • honung
  • salt

Kålrotssallad

  • 0,5 litet kålrotshuvud
  • 0,5 tsk ingefära, riven
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • honung
  • salt
  • yoghurt

Gör så här

Våfflor

  1. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke.
  2. Mixa svampen tillsammans med rosmarin och mjölken med en stavmixer. Tillsätt det smälta smöret.
  3. Slå sedan blandningen över mjölet. Ta lite i taget så det inte klumpar sig.
  4. Rör ner äggulorna i smeten.
  5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och klicka ner i smeten.
  6. Grädda smeten i ett våffeljärn.

Kålrotssallad

  1. Skala och strimla kålroten.
  2. Ta den rivna ingefäran, olivoljan samt äppelcidervinägern och blanda med kålroten. Tillsätt lite salt samt honung.
  3. Blanda ihop lite honung till yoghurten och lägg en klick på tallriken.
  4. Servera med kallrökt skinka och kålrotssalladen.
  5. Smaklig måltid!