Rosa äppelmarmelad med valnötter

Från Nyhetsmorgon

Rosa äppelmarmelad med valnötter, serveras till ädelost. Ett bra sätt att ta vara på höstens äpplen.

Receptet ger ca 1 liter.

15 oktober 2010
Visa mer

Du behöver

  • 1,5 kg äpplen, svenska röda och saftiga
  • 1 dl vatten
  • 1 st citron
  • Syltsocker (5 dl per l äppelmos)
  • 1-2 dl valnötskärnor, grovhackade

Till servering

  • ädelost

Gör så här

  1. Tvätta äpplena.
  2. Kärna ur och skär i grova kärnfria bitar (behåll skalet på).
  3. Lägg i en tjockbottnad kastrull och slå i vatten och saften från en citron.
  4. Lägg på ett lock och låt det sakta sjuda upp och sakta koka tills äpplena är helt sönderkokta. Viktigt att koka försiktigt så att äpplena inte bränner.
  5. När äpplena är sönderkokta, mixa med en stavmixer äpplena mjuka.
  6. Uppskatta eller mät hur mycket äppelmos som finns och mät upp 5 dl syltsocker per liter äppelmos.
  7. Rör ned och låt koka upp och puttra försiktigt i ca 5 minuter.
  8. Rosta valnötterna och grovhacka och vänd ned i marmeladen.
  9. Skär en bit ädelost och toppa med en klick marmelad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept