Brunchsallad

Brunchsallad
Foto: TV4

Du behöver

  • 8-10 st rökta laxfenor
  • 8-10 st pocherade ägg (se nedan)
  • 250 g haricots verts, blancherade
  • 100 gr svarta oliver
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 st gemsallad eller 1 huvud romansallad
  • 2 dl citronmajonnäs (se nedan)

Pocherat ägg

  • 2-3 l vatten
  • 8-10 st ägg
  • 3 msk ättika
  • salt

Citronmajonnäs

  • 2 st äggulor
  • 0,5 st citron, rivet skal och saft
  • 2 tsk senap
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • Salt, efter smak
  • Tabasco, efter smak

Gör så här

  1. Pocherat ägg
    Koka upp vatten.
  2. Stäng av plattan precis när det börjar koka och tillsätt ättika och salt.
  3. Knäck ett ägg i en kopp.
  4. Lägg en sked i vattnet och rör upp en virvel med den.
  5. Häll sedan sakta i ägget så håller det ihop.
  6. Det går bra att pochera 2-3 ägg åt gången.
  7. Låt ägget ligga i vattnet ca 3 minuter.
  8. Ta upp äggen med en hålslev. Gulan ska vara lite krämig i konsistensen.
  9. Om äggen inte ska ätas på direkten så stanna kokningen i kallt vatten.
  10. Citronmajonnäs
    Tvätta citronen noga.
  11. Finriv det gula på skalet och pressa saften.
  12. Rör ihop äggula, citron och senap med en visp, det går bra med elvisp eller stavmixer.
  13. Tillsätt oljan i en jämn tunn stråle under ständig vispning så att såsen inte spricker.
  14. Smaka av med salt, tabasco och eventuellt mer citron.
  15. Sallad
    Skölj salladen i kallt vatten.
  16. Lägg upp den slungade salladen på ett generöst fat.
  17. Lägg på haricots verts, tomater, oliver och pocherade ägg.
  18. Stick ned laxfenor och klicka citronmajonnäs på äggen och runt om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept